Tel

Whitepaper ladingzekerheid en EUMOS

Iedereen die ook maar zijdelings met transport te maken heeft in zijn of haar werk kent de termen EUMOS, ladingzekerheid en palletstabiliteit. Maar hoe goed kent u de achtergrond en toepassing van deze termen écht?

In deze whitepaper vertellen we u meer over de Europese regelgeving die erop gericht is om het aantal ongelukken met instabiele pallets  of tijdens het transporteren te verminderen. Bij Matco International weten we immers precies hoe u pallets zo stabiel mogelijk vervoert. Op de weg en tijdens interne transport in warehouses of productiefaciliteiten.


Inhoudsopgave


De achtergrond van de EUMOS-wetgeving

Het Europees Parlement nam in 2014 het initiatief om ladingzekerheid en palletstabiliteit in de wet te verankeren. Het doel daarbij was het verminderen van het aantal ongevallen dat ontstaat door slecht gezekerde ladingen. In de hele EU kwamen jaarlijks meer dan 1.000 mensen om door dit soort ongevallen.

Een eerste aanzet voor de wetgeving was de richtlijn EU/2014/47 in 2014. Hiermee werd elke EU-lidstaat verplicht om de technische staat van voertuigen en de ladingzekerheid te controleren. Deze gegevens moeten ook worden bijgehouden en gerapporteerd aan de EU.

In 2018 werd de wetgeving ingevoerd die we nu kennen als EUMOS 40509. Hiermee worden nog hogere eisen gesteld aan het vervoer van goederen op pallets binnen de EU. Bovendien komt de aansprakelijkheid voor ladingverlies en productschade bij de opdrachtgever van het transport te liggen. Het transportbedrijf is niet langer de eindverantwoordelijke. 

Elke opdrachtgever moet voortaan zelf zorgen dat zijn goederen voldoende verpakt zijn en veilig vervoerd kunnen worden. Volgt u deze regels niet op, dan loopt u het risico op hoge boetes. En daarom is het belangrijker dan ooit om goederen veilig te verpakken om productschade of verlies van lading tijdens het transport te voorkomen.

Uw wettelijke verantwoordelijkheid

De chauffeur en het transportbedrijf zijn dus sinds 2018 niet meer verantwoordelijk voor ladingzekerheid en eventuele ongevallen die ontstaan door (instabiele) pallet ladingen. Daarvoor bent u als opdrachtgever en/of verpakker verantwoordelijk volgens de nieuwe Europese wet, die door de EU-lidstaten als landelijk beleid is overgenomen.

De reden voor deze rigoureuze verschuiving is dat het Europese Parlement inziet dat een enkele chauffeur niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het zekeren van de duizenden producten die hij vervoert. Vandaar dat de verantwoordelijkheid nu eerder in het proces komt te liggen.

Het is uw wettelijke verantwoordelijkheid als opdrachtgever en/of verpakker dat uw lading voldoet aan de norm EUMOS 40509. Hierin staat ook een test beschreven waarin de krachten op de lading tijdens wegvervoer worden nagebootst, zoals remmen of het nemen van een bocht. Ook de informatie die tijdens het verpakken op elke palletlading moet worden aangebracht voor de chauffeur en de controleur staat beschreven in de norm.

Hoe zorgt u voor een stabiele lading?

Het bijzondere van de EUMOS-wetgeving is dat er allerlei zaken in staan voorgeschreven, maar niet hoe u als opdrachtgever of verpakker een palletlading zo stabiel kunt maken dat hij voldoet aan de norm. In principe mag u daar elke methode voor gebruiken die u wilt. Toch zien we in de praktijk dat er vooral stretchfilm wordt gebruikt om een stabiele lading te realiseren.

Doordat de mechanische eigenschappen van stretchfilm goed gedocumenteerd zijn, kunnen palletwikkelmachines zeer exact worden ingeregeld en wordt de lading optimaal stabiel tegen zo laag mogelijke kosten. Vervolgens moet de lading in de vrachtwagen vastgemaakt worden om te zorgen dat alles goed op de plek blijft staan. 

Een stabiele lading begint met nadenken over de eigenschappen van de te vervoeren producten. Hoe kwetsbaar is het materiaal? Kan het gestapeld worden op een pallet en zo ja, hoe hoog? Er komt immers nogal wat kracht te staan op een pallet tijdens het transport. Stel dat de producten bij elkaar 500 kg wegen, dan kan er door flink hard te remmen 400 kg aan trekkracht op komen. In de bochten kan de trekkracht aan de lading oplopen tot 250 kg.

Goede palletstabilisatie door het juiste aantal wikkelingen is dé manier om de producten veilig en stabiel te houden. Bij Matco International weten we dat als geen ander. Op het snijvlak van EUMOS-wetgeving en kwaliteitsbewaking garanderen wij ladingstabiliteit met al onze wikkelfolie. Elke pallet die met onze folie is gewikkeld, doorstaat de 26-gradentest moeiteloos. Acceleratie van een wagen bij 0,3G en remmen bij 0,5G is geen probleem.

Wikkelfolie optimaal inzetten

Fabrikanten van retail producten besparen uit kosten- en milieuoverwegingen steeds meer op verpakkingsmateriaal. Daardoor wordt de primaire en secundaire verpakking van producten steeds kwetsbaarder. Juist om die reden is het belangrijk om wikkelfolie optimaal in te zetten bij het verpakken van pallets.

U wilt toch een zo laag mogelijke Total Cost of Ownership (TCO)? Investeer dan in wikkelfolie en de machine waarmee u deze optimaal inzet. Zo zorgt u er namelijk voor dat uw producten veilig en onbeschadigd aankomen op de plaats van bestemming. Het is een strategische keuze om de juiste folie en de juiste machine te kiezen. Omdat u niet alleen naar de kostprijs van wikkelfolie dient te kijken, maar naar het totaalplaatje op langere termijn.

Van alle producten die op pallets worden vervoerd komt maar liefst vier procent beschadigd aan. En van alle ongelukken met vrachtwagens wordt een kwart veroorzaakt door lading die schuift of omvalt. Dat zijn allemaal kosten die u kunt voorkomen door te kiezen voor wikkelfolie van hoogstaande kwaliteit én deze op de juiste manier in te zetten. 

U heeft vaak minder wikkelfolie nodig dan u denkt om uw producten veilig te kunnen vervoeren. Als u kiest voor de juiste afstemming, scheelt u dat dus behoorlijk in de kosten, terwijl u wint aan kwaliteit.

Advies op maat over de beste wikkelfolie voor uw situatie

Uw specifieke situatie vraagt om advies op maat. Daarvoor kunt u bij Matco International altijd terecht. Onze experts hebben tientallen jaren ervaring met wikkelfolie en weten hoe u dit op elke mogelijke manier kunt inzetten voor uw verpakkingsbehoefte. Gezien wij machine producent zijn èn vergaande knowhow hebben van wikkelfolie kunnen wij u uitstekend adviseren over het maken van de juiste keuze voor uw specifieke situatie. Hierbij is het samenspel tussen stretchwikkelaar, de juiste voorrekverhoudingen en een op maat gemaakte afweging qua wikkelfolie evident. Of het nu gaat om machinefolie, handfolie, gaten folie of top sheets: wij geven u graag antwoord op alle vragen die u heeft over folie.

Allereerst is het belangrijk dat we een goed beeld krijgen van uw logistieke proces waarin het wikkelen met folie een belangrijke plaats inneemt. Zodra u ons deze situatie uitgelegd heeft, stellen onze experts u nog wat aanvullende vragen om de details helder te krijgen. Vervolgens kunnen zij u snel en duidelijk uitleggen wat er goed gaat aan uw huidige wikkelproces, waar er nog ruimte voor verbetering is en welke wikkelfolie uit ons assortiment daar het beste bij past. 

Ook als u graag het verschil wilt weten tussen de diverse soorten wikkelfolie kunt u contact opnemen met Matco. Wij ontzorgen u graag op elk gebied, te beginnen met een goed advies.Heeft u vragen over de beste wikkelfolie voor uw specifieke situatie? Of heeft u behoefte aan advies over de combinatie stretchwikkelaar en wikkelfolie? Wij staan u graag te woord.

Bel gerust met de experts van Matco International voor een deskundig advies op maat: +31 (0)85 049 49 60 voor Nederland en +32 (0)468 144 812 voor België.

Terug naar overzicht
JORGE